28.3.10

H-alfa zonnefilters

Onlangs arriveerden - na een jaartje wachten - twee Lunt 50mm h-alfa zonnefilters. Ze kunnen in doublestack-modus gebruikt worden waardoor de bandbreedte teruggebracht wordt tot 0.55 Angstrom.

Zo'n twee weken geleden was het erg zonnig op een vrije zondag en dus meteen de filters gemonteerd op m'n William Optics 80mm f/6 apochromaat. Eerst singlestack (0.75A). Ik had mijn verwachtingen laag gehouden en verwachtte een rozig zonnebeeldje zonder al teveel detail. Niets bleek minder waar. De doorzichtigheid was erg goed en het beeld was - mits wat tuning aan de filter - zondermeer adembenemend. Ongeveer tien protuberansen aan de zonnerand en twee erg actieve gebieden op de zonneschijf zelf, waaronder een groot filament.

Bij de montage van de tweede filter is het even wennen. Je moet de twee filters op elkaar afstemmen met de tuningknoppen. Dat lukte na korte tijd en dan volgt er een waauw-effect. Het contrast is veel hoger met de tweede filter erbij. De protuberanzen zijn wat moeilijker zichtbaar maar je kan eeuwig blijven kijken naar de oppervlaktedetails. Dit belooft een heel aangename waarnemingstak te worden en je hoeft er 's nachts niet voor wakker te blijven :-)