4.11.09

Andere software


Sinds kort probeer ik wat nieuwe software uit: Nebulosity van Craig Stark. Hij ontwikkelde ook het eenvoudige maar krachtige PHD Guiding om autoguiding te doen. Werkt prima.

Bij astrofotografie heb je vele verschillende programma's nodig. Tot op heden was dat Artemis om beelden te maken met de Atik 16HR, PHD om te guiden, DeepSkyStacker om de beelden te calibreren, te aligneren en een stack van te maken en Photoshop om de finale beeldbewerking te doen. Met de komst van de Canon EOS 450D zou daar nog een extra software bij komen...


Maxim DL kan dit ook allemaal maar ik vind het een bijzonder complexe en weinig intuïtieve software. En toen verscheen Nebulosity ten tonele. Het is zowel een 'capture' als een 'processing' software maar dan ontdaan van alle franjes en herleid tot de basics. Je kan er zowel de Atik als de Canon mee aansturen, beeldjes maken, ze calibreren en de belangrijkste beeldverwerking mee doen. En bovendien is er een eenvoudige link aanwezig voor autoguiding. Alles-in-één dus.


Alvast wat mee geoefend en een herbewerking van een oude opname van M33 mee gemaakt. De DDP (Digital Development Processing) werkt zeer goed. Eens benieuwd wat dat gaat geven met de Canon !