28.3.10

H-alfa zonnefilters

Onlangs arriveerden - na een jaartje wachten - twee Lunt 50mm h-alfa zonnefilters. Ze kunnen in doublestack-modus gebruikt worden waardoor de bandbreedte teruggebracht wordt tot 0.55 Angstrom.

Zo'n twee weken geleden was het erg zonnig op een vrije zondag en dus meteen de filters gemonteerd op m'n William Optics 80mm f/6 apochromaat. Eerst singlestack (0.75A). Ik had mijn verwachtingen laag gehouden en verwachtte een rozig zonnebeeldje zonder al teveel detail. Niets bleek minder waar. De doorzichtigheid was erg goed en het beeld was - mits wat tuning aan de filter - zondermeer adembenemend. Ongeveer tien protuberansen aan de zonnerand en twee erg actieve gebieden op de zonneschijf zelf, waaronder een groot filament.

Bij de montage van de tweede filter is het even wennen. Je moet de twee filters op elkaar afstemmen met de tuningknoppen. Dat lukte na korte tijd en dan volgt er een waauw-effect. Het contrast is veel hoger met de tweede filter erbij. De protuberanzen zijn wat moeilijker zichtbaar maar je kan eeuwig blijven kijken naar de oppervlaktedetails. Dit belooft een heel aangename waarnemingstak te worden en je hoeft er 's nachts niet voor wakker te blijven :-)

23.3.10

Spektakel onder de poollichtovaal
Met drie andere spitsbroeders - Didier, Alain en Luc - heb ik net 5 nachten onder de poollichtovaal doorgebracht. In het Polarlightcenter (http://www.polarlightcenter.com) werden we hartelijk onthaald door Rob en Threes en konden we gebruik maken van de apparatuur om de magnetische activiteit aan te tonen. Erg comfortabel; we hoefden slechts naar buiten te rennen op het moment dat de magnetometer begon uit te slaan.
Het Polarlightcenter bevindt zich in Laukvik op de Lofoteneilanden in Noorwegen, op meer dan 68° noorderbreedte. Een omgeving waar je rust vindt, de stress voelt wegglijden en kan genieten van de prachtigste vergezichten. Subliem !